Başlık: The Effect of Walnut Intake on Lipids: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials
(Nutrients 2022, 14(21), 4460)
​
Özet
Çalışma, ceviz tüketiminin toplam kolesterol (TK), düÅŸük yoÄŸunluklu lipoprotein kolesterol (LDL-K) ve trigliseritlerde (TG) önemli azalmalarla iliÅŸkili olduÄŸunu ortaya koymuÅŸtur.
Özellikle, ceviz tüketimi TC'de ortalama 8,58 mg/dL, LDL-C'de 5,68 mg/dL ve TG'de 10,94 mg/dL azalma saÄŸlamıştır. Ancak, yüksek yoÄŸunluklu lipoprotein kolesterol (HDL-C) üzerinde anlamlı bir etki gözlenmemiÅŸtir. Ceviz tüketiminin faydalı etkileri, vücut kitle indeksi (VKÄ°) daha yüksek olan ve diyabet veya metabolik sendrom gibi komorbiditeleri olan bireylerde daha belirgin olmuÅŸtur. Ayrıca, daha kısa müdahale sürelerinin (12 hafta veya daha kısa) lipid seviyelerini düÅŸürmede daha uzun denemelere kıyasla daha etkili olduÄŸu bulunmuÅŸtur.
Çalışma, cevizin lipid metabolizması ve kardiyovasküler saÄŸlıkta önemli bir rol oynayan alfa-linolenik asit (ALA) baÅŸta olmak üzere zengin bir çoklu doymamış yaÄŸ asitleri (PUFA) kaynağı olduÄŸunu vurgulamaktadır. Bulgular, lipid profillerini iyileÅŸtirmek ve KVH riskini azaltmak için farmakolojik olmayan bir yaklaşım olarak cevizin diyete dahil edilmesini desteklemektedir. Ancak yazarlar, ceviz tüketiminin uzun vadeli etkilerini ve farklı beslenme alışkanlıklarına sahip farklı popülasyonlar üzerindeki etkisini keÅŸfetmek için daha fazla araÅŸtırmaya ihtiyaç olduÄŸunu belirtmektedir. Genel olarak çalışma, cevizin dislipidemi yönetimine ve kardiyovasküler hastalıkların önlenmesine katkıda bulunabilecek kalp-saÄŸlıklı bir gıda olma potansiyelinin altını çizmektedir.