top of page
Ara

Chia Tohumu ve Sağlık Etkileri

  • Yazarın fotoğrafı: emre batuhan kenger
    emre batuhan kenger
  • 10 Ağu 2024
  • 2 dakikada okunur

Orijinal olarak Orta ve Güney Amerika kökenli olan chia tohumları, protein (%15-25), diyet lifi (%18-35), yağ (%15-35) ve kül içermektedir (%4-6).Bu tohumlar, kardiyovasküler sağlık ve diğer vücut fonksiyonları için çok önemli olan, özellikle omega-3 ve omega-6 olmak üzere esansiyel yağ asitleri açısından zengindir.

Chia tohumları ayrıca B1, B3 ve diğer vitaminlerin yanı sıra kalsiyum, fosfor, potasyum, demir, çinko ve magnezyum gibi çeşitli vitamin ve mineralleri de içerir. Chia tohumları karotenoidler, steroller, tokoferoller ve antioksidan, antiinflamatuar ve antikanser özellikler sunan fenolik bileşikler dahil olmak üzere fitokimyasalları açısından da zengin olup sağlığa yararlı maddeler içermektedir (1).


Chia Tohumu ve Ağırlık Kaybı


Chia tohumları, tokluğu arttıran ve kalori alımını azaltan, böylece ağırlık yönetimine yardımcı olan diyet lifi, özellikle de çözünmeyen lif bakımından zengindir. Chia ayrıca yüksek protein içeriğine sahip olup ağırlık kaybı sırasında kas kütlesinin korunmasına yardımcı olur.Ayrıca, chia tohumları omega-3 yağ asitleri bakımından zengin olup yağ metabolizmasını modüle eder ve inflamasyonu azaltır. Bu durum da ağırlık kaybını destekleyici faktörlerdendir.

Chia suyla karıştırıldığında jel benzeri bir madde oluşturma yeteneği de sindirimi yavaşlatıp tokluk hissini uzatabilir. Özetle, chia tohumları yüksek lif içeriği, protein ve omega-3 yağ asitleri sayesinde ağırlık kaybını destekleyebilir (2).


Chia Tohumu ve Diğer Sağlık Etkileri


Chia tohumunun terapötik potansiyeli önemlidir. Chia tohumunun kolesterol seviyelerini iyileştirerek, kan basıncını düşürerek ve kalp hastalığı riskini azaltarak kardiyovasküler sağlığı olumlu yönde etkilediği gösterilmiştir. Chia tohumu ayrıca hipoglisemik etkiler gösterir, bu da glikoz toleransını iyileştirerek ve kan şekeri seviyelerini düşürerek diyabet yönetiminde faydalıdır. Ayrıca, yüksek lif içeriği ile sindirime yardımcı olur.Chia tohumu bağırsak sağlığını iyileştirme yeteneği sayesinde gelişmiş bağışıklık fonksiyonu ile de ilişkilendirilmiştir. Antioksidan özellikleri oksidatif strese karşı korunmaya yardımcı olur ve kanser de dahil olmak üzere kronik hastalık riskini azaltabilir.Sonuç olarak, chia tohumu çeşitli sağlık yararları olan oldukça besleyici ve çok yönlü bir gıdadır. Diyete dahil edilmeleri, özellikle kronik hastalıkların önlenmesi ve yönetilmesinde sağlık sonuçlarının iyileştirilmesine katkıda bulunabilir (3).

 



 

Kaynaklar

  1. Katunzi-Kilewela, A., Kaale, L. D., Kibazohi, O., & Rweyemamu, L. M. (2021). Nutritional, health benefits and usage of chia seeds (Salvia hispanica): A review. African Journal of Food Science, 15(2), 48-59.

  2. Din, Z. U., Alam, M., Ullah, H., Shi, D., Xu, B., Li, H., & Xiao, C. (2021). Nutritional, phytochemical and therapeutic potential of chia seed (Salvia hispanica L.). A mini-review. Food Hydrocolloids for Health, 1, 100010.

  3. Biswas, S., Islam, F., Imran, A., Zahoor, T., Noreen, R., Fatima, M., ... & Asif Shah, M. (2023). Phytochemical profile, nutritional composition, and therapeutic potentials of chia seeds: A concise review. Cogent Food & Agriculture, 9(1), 2220516.

 

 
 
 

Comments


bottom of page